Ford Tech auttaa, jotta lapsia ei jätetä kuumiin autoihin

Ford Turvallisuus

16.7.2021

– video näyttää, kuinka unohtaminen voi johtaa tragediaan.

Lasten ja lemmikkien jättäminen kuumiin autoihin aiheuttaa vuosittain kymmeniä traagisia kuolemia.

Oli sitten kyse viikonloppuretkeilystä, päiväretkistä rannalle tai ajan viettämisestä maaseudulla, staycation-buumin myötä monet hyödyntävät autoja lomamatkoillaan.

Erityisesti tänä kesänä ihmiset saattavat autoilla muita liikkumisvaihtoehtoja enemmän matkustusrajoitusten vuoksi. Joidenkin osalta tällaiset matkat voivat kuitenkin johtaa tragediaan. Joka vuosi monet lapset ja lemmikkieläimet saavat kohtalokkaita lämpöhalvauksia, kuljettajien jättäessä heidät autoihin, missä lämpötila voi nopeasti ylittää ulkona esiintyvän lämpötilan.

Ford on kehittänyt uuden tekniikan, joka on suunniteltu tuomaan tähän apua. Rear Occupant Alert tarjoaa kuljettajille yksinkertaisen muistutuksen takaistuinten tarkistamisesta tilanteissa, joissa takaovet on avattu matkan alkaessa.

Edunvalvontaryhmä KidsandCars.org:n mukaan lasten jättäminen autoihin sekä lasten jumiin jääminen, heidän päästyään omin neuvoin autoon, ovat isoja riskitekijöitä kuolemaan johtavalle lämpöhalvaukselle. Lisäksi lapsen keho ylikuumenee 3-5 kertaa nopeammin kuin aikuisen keho. Yhdysvalloissa todetaan keskimäärin 39 kuolemaa vuodessa, mikä tarkoittaa, että kuolemia tapahtuu joka yhdeksäs päivä. Euroopassa kuolemantapaukset ovat harvinaisempia, mutta myös esimerkiksi Irlannissa, Ranskassa ja Belgiassa on raportoitu kuolemia sekä sivullisten ohikulkijoiden puuttumisia tilanteeseen, jotta tragedian estämiseksi.

Kuuma sää voi olla vaarallinen myös ajoneuvoihin jätetyille lemmikeille. Vuosien 2009 ja 2018 välillä eläinsuojelujärjestö RSPCA raportoi 64 443 eläinten lämpöaltistusta Englannissa ja Walesissa. RSPCA Australian mukaan koira voi kuolla kuumassa autossa jo kuudessa minuutissa.


Kuinka Rear Occupant Alert toimii

Asiantuntijat neuvovat kuljettajia tarkastamaan takapenkit ennen auton ovien lukitsemista, jotta lapsia tai lemmikkejä ei vahingossa jätettäisi autoon. Rear Occupant Alert toimii muistutuksena tilanteissa, joissa kuljettaja on avannut takaoven matkan alkaessa. Tällöin tekniikka aktivoituu, kun ajoneuvo on pysähtynyt ja moottori sammutettu.

Visuaalinen hälytys näkyy ajoneuvon keskinäytössä kymmenen sekunnin ajan tai kunnes se laitetaan pois päältä. Lisäksi kuuluu äänivaroitus, joka muistuttaa kuljettajaa takaistuinten tarkistamisesta ennen ajoneuvosta poistumista. Lapsen tai eläimen läsnäolosta varoittamisen lisäksi järjestelmä voisi myös muistuttaa kuljettajaa, jos takapenkillä on jokin arvokas esine, kuten kannettava tietokone tai käsilaukku, joka saattaa olla vaarassa tulla varastetuksi, mikäli se unohtuu autoon.

Euroopassa tekniikka on käytössä EcoSport-, Fiesta-, Focus-, Galaxy-, Kuga-, Mondeo Hybrid-, Puma-, S-MAX-, Transit- ja Tourneo Connect -malleissa. Se on saatavana myös täysin uudessa, täyssähköisessä Mustang Mach-E * -mallissa, joka kätkee muitakin älykkäitä ominaisuuksia täyspitkään lasikattoonsa. Erityinen lasipäällyste auttaa lisävarusteena saatavalla katolla varustettujen Mach-E-mallien sisätiloja pysymään viileämpinä kesällä ja lämpimämpinä talvella. Lisäksi lasin sisäkerros suojaa ultraviolettisäteiltä.


Jäävauvavideo osoittaa riskit

Korostaakseen kuumien autojen vaaroja, Ford tilasi jääveistäjältä Ice Baby - ja Ice Dog -jääveistokset, jotka asetettiin auton sisään ilmastoa säätelevässä Weather Factory -laitoksessa Kölnissä, Saksassa. Auton ulkopuolella lämpötila asetettiin 35°C:seen. 19 minuutin kuluessa lämpötilat auton sisällä olivat nousseet 50°C:seen. Jääveistokset alkoivat sulaa välittömästi.

Videoita varten ammattilaisjäänveistäjä työsti jäästä 12 kuukauden ikäisen tuttia imevän vauvan, jolla on lelu, sekä lemmikkilaatikossa Ford Focus Wagonin takaosassa istuvan täyskokoisen labradorinnoutajan. Testi laitoksessa, jossa Ford yleensä teettää ympäristötestejä malleillensa, osoitti, kuinka kasvihuoneilmiö voi vaikuttaa ajoneuvoihin. Lyhyt aaltosäteily ikkunoiden läpi heijastuu istuimilta ja kojelaudalta sekä lämmittää ajoneuvoa.

Rear Occupant Alertin julkaisu osuu aikaan, jolloin lemmikkieläinten ja niiden omistajien määrä on nousussa. Covid-19-pandemian alkamisesta lähtien Isossa-Britanniassa 3,2 miljoonaa kotitaloutta on hankkinut lemmikin.


Lainaukset

”Olemme kaikki nähneet uutisissa kauhistuttavia tapauksia, jotka voivat tapahtua unohduksen seurauksena. Rear Occupant Alert auttaa kuljettajia muistamaan jotain, mitä he eivät koskaan uskoneet voivansa unohtaa – että he ovat saattaneet jättää lapsen tai lemmikin takaistuimille.”

Joerg Beyer, johtaja, tekniikka, Ford of Europe

”Lapsen kuolema on järkyttävä tapaus; se vaikuttaa perheeseen, ystäviin ja laajempaan yhteisöön – ja tässä tapauksessa se voidaan välttää niin helposti. Lasten ruumiinlämpö nousee 3-5 kertaa nopeammin kuin aikuisten. Se, kuinka nopeasti jäälohkare voidaan sulattaa vesipisaraksi, todella osoittaa riskit, joita kuljettajat ottavat jättäessään lapsen autoon.”

Tohtori Arianna Lopes Vieira, Lontoossa toimiva perhelääkäri

”Koirien omistaminen on lisääntynyt valtavasti viimeisten 18 kuukauden aikana, ja useimpien lomamatkojen ollessa tänä vuonna paikallisia, monet omistajat ottavat koiria ensimmäistä kertaa pitkille matkoille mukaan. Valitettavasti koirat säätelevät lämpötilaansa hengittämällä ja suljetussa tilassa tämä voi todella nostaa kosteutta ja pahentaa tilannetta.”

Laura Morrison, eläinlääkäri, U.K. Animal Charity RSPCA


Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje


#Ford #FordTech #RearOccupantAlert #Turvallisuus #KuumaSää

*Mustang Mach-E tarjoaa jopa 610 kilometrin (WLTP), täyssähköisen toimintamatkan RWD Extended Range -malleissa.

Ilmoitetut WLTP-polttoaineen / energian kulutukset, hiilidioksidipäästöt ja sähköalue määritetään eurooppalaisten asetusten (EY) 715/2007 ja (EU) 2017/1151 teknisten vaatimusten ja eritelmien mukaisesti, sellaisena kuin ne ovat viimeksi päivitetty. Sovelletut vakiotestimenettelyt mahdollistavat vertailun eri ajoneuvotyyppien ja eri valmistajien välillä.


Uutiset

Tarjoukset

Katso kaikki viimeisimmät tarjoukset Automaa

Uutiset

Katso kaikki viimeisimmät uutiset Automaa